Preskoči na glavni sadržaj

BRUVNO SA G+




uklonjeno sa g+


Vrh obrasca
Dno obrasca
Jovan Obradovic  lipnja 06, 2017
image
imageJovan Obradovic – Google+
o bruvno 3
originalni dobiveni članci
PODIJELI
Primjedbe
Popularni postovi s ovog bloga
PODIJELI
Bruvno i Mazin, povjesni fragmenti /prepisujem vjerno originalu/
Crkva je sazidana 1860 god i posvećena svetom Jovanu.(rođenju svetog Jovana preteče). Najstariji nadgrobni spomenik datura iz 1724 god.Pre? 1700 god u Bruvnu je bilo 50 kuća. Ovi podaci nalaze se uknjizi metropolija Karlovačka od N. Kosovca strana 908 god. U istoj knjizi na stanti 916 stoji za pokojnog Petra. „Paroh u Mazinu Petar Obradović rođen 1876 god u Bruvnu. Svršio VI razreda gimnazije a potom bogosloviju u Zadru. Rukopoložen 01.01. 1898 god u Plaškom. Služi 8 god u Mazinu . Govori srpski i njemački. Udovacje, ima dvoje razborite djece. God 1696 već je bilo u Bruvnu 50 dimova (šizmatika) sa parohom. Mazin i Bruvno  vodili su se kao mjesta  Krbavskog gospodstva. Za vrijeme ustanovljavanja Vojne Krajine god 1712 „Istorija Vojne Krajine“ imali su:
Bruvno:  1 kapetana, 1 zapovjednika tvrđave, 1 kneza, 1 barjaktara. Davalo je 90 momaka u konjici i 326 pješaka.
Mazin:  1 zapovjednika tvrđave, 1 kneza i 1 barjaktara, 16 momaka u konj…
PODIJELI






 Kako se slavio Ivandan u Bruvnu

Tog dana oko 13 sati nakon svečanog ručka oko crkve skupljao se narod. Svi Bruvanjci i njihov gosti: rodbina, prijatelji i poznanici,  zapravo cijele familije  dolazili su u Cimiter kod crkve. Ona je bila jadna, oronula, oštećena krova i tornja, polomljenog križa, bez prozora i vrata, bez zvona.

Bilo je tu puno naroda, muškaraca, žena i djece. U toj masi isticale se su se majke s kćerima spremnima za udaju. One su se potrudile da budu primjećene ne bi li privukle pažnju mladića spremnih za prosidbu. Bilo je puno djece koja su stajala uz svoje majke i bake. S vremenom formirale su se grupe u kojima se glasnije pričalo, smijalo pa i pjevalo. Mladići su se natjecali u bacanju kamena. Najpopularniji, naročito među djevojkama, bio je mladić koji bi kamen bacio najdalje, a među momcima djevojka malo punija, rumenih obraza. Govorili su „Bože čudna li je“ - mislili su:  zdrava li je, poželjna li je.



 Nakon nekog vremena čula se tamburica, kasni…
PODIJELI
O meni
Moja fotografija
zagreb, Hrvatska, Croatia
Rođen sam 1940 god u Bruvnu kod Gračaca, Živim u Zagrebu.
Arhiviraj
Oznake

uklonjeno sa g+

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KALORIJE-TABELARNI PRIKAZ ENERGETSKE VRIJEDNOSTI NEKIH NAMIRNICA

                   GRUPA                                                                                                             NAZIV NAMIRNICE                                             kcal                                                                         1.        ...

KALORIJE,NUTRITIVNA VRIJEDNOST NAMIRNICA

PORIJEKLO NAMIRNICA ENERG PROT UH MASTI z MK pnz MK KOL 100 g kcal g g g % % mg GOVEDINA pisanica 126 19 0 4 52 4 70 but 160 21 0 7 52 4 70 kotlet 239 19 0 17 52 4 70 SVINJETINA pečenka 176 19 0 10 42 10 70 but 292 17 0 23 42 10 70 koljenica 271 18 0 20 42 10 70 kotlet 258 18 0 19 42 10 70 TELETINA pečenka 104 21 0 1 48 2 70 but 107 21 0 2 48 2 70 prsa 142 19 0 6 48 2 70 koljenica 107 21 0 2 48 2 70 OVČETINA but 250 18 0 18 55 4 70 pečenka 208 19 0 13 55 4 70 kotlet 370 15 0 32 5...

TABELARNI PRIKAZ VRSTA MESA -GOVEDINA

                                  Biftek i ramstek goveđi,file ili pisana pečenica(pisanica) goveđi odrezak Jedno od najcjenjenijih jela je najmekše i najkvalitetnije crveno meso, koja se pruža duž kičmenog stuba Može se jesti i sirovo.Male je kalorijske vrijednosti pa se može smatrati dijetetskim proizvodom Može se pripremiti kao: Karpačo Tatarski biftek Krmenadla But juneći But je kvalitetan dio junetine. Neki ga zovu biftek jer mu je sličan (lažni biftek). Rezan na odreske, idealan je za pašticadu ili druga jela u umaku. Orah, ruža i podorah su krto i mekano meso buta dobri za pečenje u pećnici ili narezani na odreske. Šol je također dobar za pečenje u komadu ili pirjan narezan na odreske. But je idealan za pripremanje rolada, dinstanje ili kratko pečenje u tavi i na rošt...