Preskoči na glavni sadržaj

TABELARNI PRIKAZ VRSTA MESA -GOVEDINA




   
     
           
       
   
Biftek i ramstek goveđi,file ili pisana pečenica(pisanica) goveđi odrezakJedno od najcjenjenijih jela je najmekše i najkvalitetnije crveno meso, koja se pruža duž kičmenog stuba Može se jesti i sirovo.Male je kalorijske vrijednosti pa se može smatrati dijetetskim proizvodom
Može se pripremiti kao:
Karpačo
Tatarski biftek
Krmenadla
But junećiBut je kvalitetan dio junetine. Neki ga zovu biftek jer mu je sličan (lažni biftek). Rezan na odreske, idealan je za pašticadu ili druga jela u umaku.
Orah, ruža i podorah su krto i mekano meso buta dobri za pečenje u pećnici ili narezani na odreske.
Šol je također dobar za pečenje u komadu ili pirjan narezan na odreske.
But je idealan za pripremanje rolada, dinstanje ili kratko pečenje u tavi i na roštilju.
Načini obrade:prženje, pohanje, pirjanje, kuhanje i pečenje.
Hrskavi zapećak
Lopatica juneća,plećka(ribica)Meso juneće lopatice podijeljeno je na četiri dijela koji se razlikuju po kvaliteti i namjeni, ali se uglavnom koriste za fina mesna variva, rague, gulaše i pljeskavice.
Potrbušnica (flam)Ovi su komadi mesa izvrsni za naglo pečenje na roštilju i na tavi, ili sporo pečenje u pećnici....
Pržolica ramstek goveđiLeđa i slabina junetine, teletine, govedine sočno meso. Koristi se za masne juhe.
Rajžlec telećiTeleći rajžlec je zadnji od četiri želuca, koji vodi  tankom crijevu a koristi se njegov zadebljani dio na kojem se nalaze nabori.
Ramstek, pržolica, leđa ili slabina juneća.Ramstek je meso prošarano finim nitima masnoće i vrlo je sočno.
Koristi se za mesne juhe.Najomiljeniji je pečen na jakoj vatri na roštilju ili u tavi.
Rebra
Rebra, mekana (srednja) rebra, potrbušina
Roastbeef.Meso junetine i govedine 1. kategorije između gornjeg djela leđa i pržolice.
Rosbif (hrbat)
Ruža je dio butaJunetine i govedine
Stražnja goljenica
Vratina
Vrh kuka
Zdjelica



































































Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KALORIJE-TABELARNI PRIKAZ ENERGETSKE VRIJEDNOSTI NEKIH NAMIRNICA

                   GRUPA                                                                                                             NAZIV NAMIRNICE                                             kcal                                                                         1.        ...

BRUVNO DOMAĆINSTVA

                      BRUVNO DOMAĆINSTVA                    posjedovni list/kucni broj/novi/stari                                (svijedoci vremena) 1. BASTA ILIJA POK. NIKOLE , PADURLJAJ 45/68 2. BASTA MILICA t. MltE, PADURUAJ 56/68 3. BASTA SOKA UD PETRA , BRUVNO 48/71 4. OBRADOVIC MILICA UD. PAVLA , BRUVNO 47/71 5. BRKLJAC JOVO POK. MILE , BRUVNO 16/39 6.BRKLJAC SPASENIJA , LAZIN , ZAGREB 1.pro 8. BULJ MILKA UD. NIKOLE , BRUVNO 30/41 10. BULJ ILIJA POK. MILE , BRUVNO, CEROVAC 33/44 11. BULJ JOVO POK. MILE , CEROVAC 32/44 12. BULJ MARA POK. MILANA , ZAGREB 14.CUK MICO POK. TOME , BRUVNO 141 15. CUBRILO PAVLE POK. STEVANA...