Preskoči na glavni sadržaj

TABELARNI PRIKAZ VRSTA MESA -GOVEDINA




   
     
           
       
   
Biftek i ramstek goveđi,file ili pisana pečenica(pisanica) goveđi odrezakJedno od najcjenjenijih jela je najmekše i najkvalitetnije crveno meso, koja se pruža duž kičmenog stuba Može se jesti i sirovo.Male je kalorijske vrijednosti pa se može smatrati dijetetskim proizvodom
Može se pripremiti kao:
Karpačo
Tatarski biftek
Krmenadla
But junećiBut je kvalitetan dio junetine. Neki ga zovu biftek jer mu je sličan (lažni biftek). Rezan na odreske, idealan je za pašticadu ili druga jela u umaku.
Orah, ruža i podorah su krto i mekano meso buta dobri za pečenje u pećnici ili narezani na odreske.
Šol je također dobar za pečenje u komadu ili pirjan narezan na odreske.
But je idealan za pripremanje rolada, dinstanje ili kratko pečenje u tavi i na roštilju.
Načini obrade:prženje, pohanje, pirjanje, kuhanje i pečenje.
Hrskavi zapećak
Lopatica juneća,plećka(ribica)Meso juneće lopatice podijeljeno je na četiri dijela koji se razlikuju po kvaliteti i namjeni, ali se uglavnom koriste za fina mesna variva, rague, gulaše i pljeskavice.
Potrbušnica (flam)Ovi su komadi mesa izvrsni za naglo pečenje na roštilju i na tavi, ili sporo pečenje u pećnici....
Pržolica ramstek goveđiLeđa i slabina junetine, teletine, govedine sočno meso. Koristi se za masne juhe.
Rajžlec telećiTeleći rajžlec je zadnji od četiri želuca, koji vodi  tankom crijevu a koristi se njegov zadebljani dio na kojem se nalaze nabori.
Ramstek, pržolica, leđa ili slabina juneća.Ramstek je meso prošarano finim nitima masnoće i vrlo je sočno.
Koristi se za mesne juhe.Najomiljeniji je pečen na jakoj vatri na roštilju ili u tavi.
Rebra
Rebra, mekana (srednja) rebra, potrbušina
Roastbeef.Meso junetine i govedine 1. kategorije između gornjeg djela leđa i pržolice.
Rosbif (hrbat)
Ruža je dio butaJunetine i govedine
Stražnja goljenica
Vratina
Vrh kuka
Zdjelica



































































Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KALORIJE-TABELARNI PRIKAZ ENERGETSKE VRIJEDNOSTI NEKIH NAMIRNICA

                   GRUPA                                                                                                             NAZIV NAMIRNICE                                             kcal                                                                         1.        ALGE Agar agar osušeni 306 2.        Kelp osušeni 322 3.        Kelp svježi 43 4.        Klorela osušena 415 5.        Spirullina osušena 290 6.        ALKOHOLNA PIĆA Konjak 232 7.        Konjak 0,3 dl 77 8.       

BRUVNO DOMAĆINSTVA

                      BRUVNO DOMAĆINSTVA                    posjedovni list/kucni broj/novi/stari                                (svijedoci vremena) 1. BASTA ILIJA POK. NIKOLE , PADURLJAJ 45/68 2. BASTA MILICA t. MltE, PADURUAJ 56/68 3. BASTA SOKA UD PETRA , BRUVNO 48/71 4. OBRADOVIC MILICA UD. PAVLA , BRUVNO 47/71 5. BRKLJAC JOVO POK. MILE , BRUVNO 16/39 6.BRKLJAC SPASENIJA , LAZIN , ZAGREB 1.pro 8. BULJ MILKA UD. NIKOLE , BRUVNO 30/41 10. BULJ ILIJA POK. MILE , BRUVNO, CEROVAC 33/44 11. BULJ JOVO POK. MILE , CEROVAC 32/44 12. BULJ MARA POK. MILANA , ZAGREB 14.CUK MICO POK. TOME , BRUVNO 141 15. CUBRILO PAVLE POK. STEVANA , BRUVNO 16. CUBRILO BURO POK. PETRA , CEROVAC 26/34 17. STIMAC MILAN , VARAZDIN 18. CUBRILO TOMO , MILANOV , CEROVAC 25/32 20. CUBRILO BRANKO POK. ZARKA , SUBOTICA 85/38 21. CUK MILICA UD. MILANA , BRUVNO 143/243 23. DRAGOSAVAC BOSILJKA UD. DANE , SAMOBOR 24. BUKIC MIKA UD. ILIJE , BRUVNO 144/215 25. OBRADOVIC PERA POK. DURE , BRUVN