Preskoči na glavni sadržaj

TABELARNI PRIKAZ VRSTA MESA -GOVEDINA




   
     
           
       
   
Biftek i ramstek goveđi,file ili pisana pečenica(pisanica) goveđi odrezakJedno od najcjenjenijih jela je najmekše i najkvalitetnije crveno meso, koja se pruža duž kičmenog stuba Može se jesti i sirovo.Male je kalorijske vrijednosti pa se može smatrati dijetetskim proizvodom
Može se pripremiti kao:
Karpačo
Tatarski biftek
Krmenadla
But junećiBut je kvalitetan dio junetine. Neki ga zovu biftek jer mu je sličan (lažni biftek). Rezan na odreske, idealan je za pašticadu ili druga jela u umaku.
Orah, ruža i podorah su krto i mekano meso buta dobri za pečenje u pećnici ili narezani na odreske.
Šol je također dobar za pečenje u komadu ili pirjan narezan na odreske.
But je idealan za pripremanje rolada, dinstanje ili kratko pečenje u tavi i na roštilju.
Načini obrade:prženje, pohanje, pirjanje, kuhanje i pečenje.
Hrskavi zapećak
Lopatica juneća,plećka(ribica)Meso juneće lopatice podijeljeno je na četiri dijela koji se razlikuju po kvaliteti i namjeni, ali se uglavnom koriste za fina mesna variva, rague, gulaše i pljeskavice.
Potrbušnica (flam)Ovi su komadi mesa izvrsni za naglo pečenje na roštilju i na tavi, ili sporo pečenje u pećnici....
Pržolica ramstek goveđiLeđa i slabina junetine, teletine, govedine sočno meso. Koristi se za masne juhe.
Rajžlec telećiTeleći rajžlec je zadnji od četiri želuca, koji vodi  tankom crijevu a koristi se njegov zadebljani dio na kojem se nalaze nabori.
Ramstek, pržolica, leđa ili slabina juneća.Ramstek je meso prošarano finim nitima masnoće i vrlo je sočno.
Koristi se za mesne juhe.Najomiljeniji je pečen na jakoj vatri na roštilju ili u tavi.
Rebra
Rebra, mekana (srednja) rebra, potrbušina
Roastbeef.Meso junetine i govedine 1. kategorije između gornjeg djela leđa i pržolice.
Rosbif (hrbat)
Ruža je dio butaJunetine i govedine
Stražnja goljenica
Vratina
Vrh kuka
Zdjelica



































































Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KALORIJE-TABELARNI PRIKAZ ENERGETSKE VRIJEDNOSTI NEKIH NAMIRNICA

                   GRUPA                                                                                                             NAZIV NAMIRNICE                                             kcal                                                                         1.        ...

KALORIJE,NUTRITIVNA VRIJEDNOST NAMIRNICA

PORIJEKLO NAMIRNICA ENERG PROT UH MASTI z MK pnz MK KOL 100 g kcal g g g % % mg GOVEDINA pisanica 126 19 0 4 52 4 70 but 160 21 0 7 52 4 70 kotlet 239 19 0 17 52 4 70 SVINJETINA pečenka 176 19 0 10 42 10 70 but 292 17 0 23 42 10 70 koljenica 271 18 0 20 42 10 70 kotlet 258 18 0 19 42 10 70 TELETINA pečenka 104 21 0 1 48 2 70 but 107 21 0 2 48 2 70 prsa 142 19 0 6 48 2 70 koljenica 107 21 0 2 48 2 70 OVČETINA but 250 18 0 18 55 4 70 pečenka 208 19 0 13 55 4 70 kotlet 370 15 0 32 5...