Preskoči na glavni sadržaj

Daleka proslost Bruvna

Milan Pokrajac created the doc: "Daleka proslost Bruvna"

Ova daleka prošlost Bruvna zapisana je u brdima, vodenim tokovima, sadrama (sedrama), kamenju, ''pržinovim'' brdima - ispod i znad zemlje.

U dolini Otuće nalaze se naslage sedre koju je nekad taložilo more. To doba spada u staro doba razvoja Zemlje. U tim sedrama koje su se koristile i kao gradjevinski materijal, nalaze se fosilni ostaci raznih školjkara, pužića, račića i biljki (paprat i preslice). Iz tog perioda su i pješčane (pržinaste) naslage od Pržinovog brda kod Crnog Luga, brda Radišinih i dalje uz korito Otuće.

Iz srednjeg razvojnog doba Zemlje su naslage krečnjačkog i škriljastog kamenja. Na području Čemernice i Opčuva nalaze se škriljci sive i crvenkaste boje sa sitnim srebrenkastim listićima tinjca (silikonski mineral) koji je karakterističan za mesta gdje se nalaze dobri izvori pitke vode - izvori na Čemernici, Vodnice, Crljenac...

U ovo razvojno doba su se dešavala i burna tektonska pomjeranja tla čiji rezultat su razna brda, stijene, gornji dio Velebita i Kremena.

Jedan dogadjaj iz nedavne prošlosti samo nagovještava šta se sve krije pod zemljom na ovom području. Naime, godine 1939. bio je veliki povodanj kada su nabujale vode Otuće i okolnih bujičnih pritoka nosile sve pred sobom. Stariji ljudi su pričali (priču sam čuo od svog djeda Mile Guteše, mlinara) da su kukuruzane sa područja Bruvna nalažene u Gračacu. Tada je voda odronila jedan dio obale izmedju Janjinog buka i Milankovića mlina, a na površinu su izbila ''konzervisana'' stabla drveta koja su se kao takva koristila i kao gradjevinski materijal.

U samom koritu Otuće nalaze se okamenjena drvena stabla. Kada se odlomi komad tog ''kamena'' tek onda se moze uočiti da je to drvo. Takvi komadi su ponekad korišteni kao luč.

Ovo je kratki opis o onome što je ''zapisala'' priroda, a vidljivo je i danas. Ozbiljnijih, stručnih, geoloških ispitivanja, ne znam da je bilo (ne znam ni zašto). Možda će nekoga zainteresovati.



















Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KALORIJE-TABELARNI PRIKAZ ENERGETSKE VRIJEDNOSTI NEKIH NAMIRNICA

                   GRUPA                                                                                                             NAZIV NAMIRNICE                                             kcal                                                                         1.        ...

KALORIJE,NUTRITIVNA VRIJEDNOST NAMIRNICA

PORIJEKLO NAMIRNICA ENERG PROT UH MASTI z MK pnz MK KOL 100 g kcal g g g % % mg GOVEDINA pisanica 126 19 0 4 52 4 70 but 160 21 0 7 52 4 70 kotlet 239 19 0 17 52 4 70 SVINJETINA pečenka 176 19 0 10 42 10 70 but 292 17 0 23 42 10 70 koljenica 271 18 0 20 42 10 70 kotlet 258 18 0 19 42 10 70 TELETINA pečenka 104 21 0 1 48 2 70 but 107 21 0 2 48 2 70 prsa 142 19 0 6 48 2 70 koljenica 107 21 0 2 48 2 70 OVČETINA but 250 18 0 18 55 4 70 pečenka 208 19 0 13 55 4 70 kotlet 370 15 0 32 5...

TABELARNI PRIKAZ VRSTA MESA -GOVEDINA

                                  Biftek i ramstek goveđi,file ili pisana pečenica(pisanica) goveđi odrezak Jedno od najcjenjenijih jela je najmekše i najkvalitetnije crveno meso, koja se pruža duž kičmenog stuba Može se jesti i sirovo.Male je kalorijske vrijednosti pa se može smatrati dijetetskim proizvodom Može se pripremiti kao: Karpačo Tatarski biftek Krmenadla But juneći But je kvalitetan dio junetine. Neki ga zovu biftek jer mu je sličan (lažni biftek). Rezan na odreske, idealan je za pašticadu ili druga jela u umaku. Orah, ruža i podorah su krto i mekano meso buta dobri za pečenje u pećnici ili narezani na odreske. Šol je također dobar za pečenje u komadu ili pirjan narezan na odreske. But je idealan za pripremanje rolada, dinstanje ili kratko pečenje u tavi i na rošt...