Preskoči na glavni sadržaj

Bruvno



Nalazi se u Lici uz cestu Gračac Udbina Zagreb, 10 km od Gračaca i 20 od Udbine, a na
raskršću preme Donjem Lapcu i Bihaću.

Porijeklo/ naziva sela mi je nepoznato.Vjerojatno se radi o starijem naselju. U BIH postoji također naselje sa istim imenom. Imaju li nekakve veze, ako da kakve.

Prva zabilježena prezimena u Bruvnu : Bolović, Bulj, Čubrilović, Divjak, Guteša, Kečina, Krneta, Krtinić, Kasulja, Malbaša, Miljuš, Plečaš, Radmanović.

Do 1712. Godine u Bruvno su živjeli:
Bolovići, Bulji, Čubrilovići, Divjaci, Dobranići, Dračići, Guteše, Karanovići, Kasulje, Kečine, Klajići, Košutići, Krajnovići, Krnete, Malbaše, Miljuši, Obradovići, Penezići, Plećaši, Popovići, Radakovići, Radmanovići i Rajšići.

1696god Bruvno je imalo 85 domaćinstava, 1880 god 238 domaćinstava s 2376 stanovnika. 1905 god u Bruvnu je živjelo u 531 domaćinstva sa  3448 stanovnika. 1981 god  prema popisu stanovništva bilo je 433 stanovnika. 1991 god? 2001 god u Bruvnu je  bilo 55 stanovnika.
Koordinate Bruvna su 44 ° 24 ' 4 " Sjever 15 ° 53 ' 45 " Istok

Primjedbe

  1. Bruvno , me3sto moga detinjstva,moga odrastanja , mojih uspomena. rodjena sam u Bruvnu, ali sam do 15god zivela u Gracacu, a od 1962 zivim u BeograduMajka mi je rodjena u Zaseoku Tamburi, a otac u Dragi Radakovic.U detinjstvu,a i kasnije raspuste sam provodila u Bruvnu.Secam se koliko sam tada samo bila bezbrizna i srecna. Sa setom se secam :Ledenika,gde je voda uvek bila najbistrija i najhladnija,Stublica,Sokaka, Ovcuva, Vodene Glave i mnogo drugih predela.Secam se divnih komsija mojeg rodjaka. pre osam godina otisla sam u Bruvno posle duzeg vremena, ali to nije vise bilo ono bruvno koga se ja sa secam.Tamo vise nije bilo meni dragih osoba,a i priroda mi se ucinila nekako drugacijom. Za nekoliko dana koje sam provela tamo nisam cula cinimi se ni cvrkut ptica,ni lavez pasa,ni.....Osecala sam se kao da sam u Sahari. Tada sam pomislila da se nika vise necu vratiti u Bruvno, ali sam se prevarila sada ponovo osecam potrebu da se tamo vratim bar na kratko i to cu verovatno uskoro uciniti.

    OdgovoriIzbriši
  2. Prilikom pisanja o Bruvnu 27.oktobra bila sam pod uticajem snaznih emocija. Tada sma napisala da me je tisina koju sam osecala prilikom boravka u Bruvnu posecala na tisinu koju sam dozivela u Sahari kod Beduina. Sada imam potrebu da malo objasnim kakva je to tisina.To je tisina od koje te obuzima jeza, tisina kao da se nalazis na nekoj drugoj planeti, tisina koja prti osecanja da se moze nesto neprijatno dogoditi. I porde takvih dozivljaja sve sto sma starija imam zelju da odem u bruvno i da ponovo to osetim.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

KALORIJE-TABELARNI PRIKAZ ENERGETSKE VRIJEDNOSTI NEKIH NAMIRNICA

                   GRUPA                                                                                                             NAZIV NAMIRNICE                                             kcal                                                                         1.        ...

TABELARNI PRIKAZ VRSTA MESA -GOVEDINA

                                  Biftek i ramstek goveđi,file ili pisana pečenica(pisanica) goveđi odrezak Jedno od najcjenjenijih jela je najmekše i najkvalitetnije crveno meso, koja se pruža duž kičmenog stuba Može se jesti i sirovo.Male je kalorijske vrijednosti pa se može smatrati dijetetskim proizvodom Može se pripremiti kao: Karpačo Tatarski biftek Krmenadla But juneći But je kvalitetan dio junetine. Neki ga zovu biftek jer mu je sličan (lažni biftek). Rezan na odreske, idealan je za pašticadu ili druga jela u umaku. Orah, ruža i podorah su krto i mekano meso buta dobri za pečenje u pećnici ili narezani na odreske. Šol je također dobar za pečenje u komadu ili pirjan narezan na odreske. But je idealan za pripremanje rolada, dinstanje ili kratko pečenje u tavi i na rošt...

KALORIJE,NUTRITIVNA VRIJEDNOST NAMIRNICA

PORIJEKLO NAMIRNICA ENERG PROT UH MASTI z MK pnz MK KOL 100 g kcal g g g % % mg GOVEDINA pisanica 126 19 0 4 52 4 70 but 160 21 0 7 52 4 70 kotlet 239 19 0 17 52 4 70 SVINJETINA pečenka 176 19 0 10 42 10 70 but 292 17 0 23 42 10 70 koljenica 271 18 0 20 42 10 70 kotlet 258 18 0 19 42 10 70 TELETINA pečenka 104 21 0 1 48 2 70 but 107 21 0 2 48 2 70 prsa 142 19 0 6 48 2 70 koljenica 107 21 0 2 48 2 70 OVČETINA but 250 18 0 18 55 4 70 pečenka 208 19 0 13 55 4 70 kotlet 370 15 0 32 5...